A fost prezentat amplasamentul viitorului Spitalul Universitar Judeţean Sibiu, investiție de 500 de milioane de euro

Social

Guvernul sprijină realizarea Spitalului Universitar Judeţean Sibiu, aşa cum sprijină toate proiectele de dezvoltare a calităţii serviciilor medicale, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, după ce a participat la prezentarea amplasamentului noii unităţi medicale.

“Prezenţa noastră aici este o garanţie a sprijinului Guvernului României pentru proiectul Spitalului Universitar Judeţean Sibiu. Este un proiect spectaculos, un proiect indispensabil, pentru a oferi servicii de sănătate de calitate pentru locuitorii judeţului Sibiu şi nu numai pentru locuitorii judeţului. Este un proiect nu numai de spital, este un proiect de spital universitar şi, mai ales, este un proiect care pune cercetarea pe primul plan în cadrul acestei entităţi care se construieşte astăzi. Pentru Sibiu este fundamental să se realizeze un astfel de proiect, care sunt convins că va deveni un centru extrem de important, medical, în România. În ce ne priveşte, Guvernul sprijină acest proiect, aşa cum sprijină toate proiectele de dezvoltare a calităţii serviciilor medicale, indiferent că este vorba de spitale, de dotare cu echipamente, că este vorba de susţinerea medicinei de familie sau medicinei din ambulatoriu, toate aceste proiecte reprezintă o prioritate pentru Guvernul pe care-l conduc”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a menţionat că pe lângă spitalele regionale Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, proiecte pentru care s-a semnat contractul de finanţare pentru construcţia lor din fonduri europene, “Guvernul sprijină şi spitalul din Sibiu şi spitalul din Braşov şi multe alte proiecte, care, unele dintre ele, ca şi proiectul acesta, sunt iniţiate de autorităţile locale”.

În context, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că proiectul are tot ce-i trebuie pentru ”a se califica în noua sursă de finanţare deblocată de preşedintele Klaus Iohannis, din Planul de Recuperare şi Rezilienţă”.

“Am identificat fonduri europene complementare pentru bugetul de stat şi datorită sumei uriaşe negociată de preşedintele Klaus Iohannis astăzi putem spune că acest Spital judeţean are, deja, identificată şi sursa de finanţare. Practic, ministrul Sănătăţii va sprijini şi va coordona activitatea medicală din acest Spital judeţean, iar ministrul Fondurilor Europene este cel care va susţine finanţarea acestui Spital judeţean din fonduri europene. Acest proiect are tot ce-i trebuie pentru a se califica în noua sursă de finanţare deblocată de preşedintele Klaus Iohannis, din Planul de Recuperare şi Rezilienţă. Are componenta de spaţiu verde, de energie solară, are componenta de digitalizare, are componenta de mobilitate. Aşadar, toate aceste calităţi, completate cu partea de cercetare şi digitalizare, îi dau forma proprie pentru a primi finanţare în următorul exerciţiu financiar pe partea de Recuperare şi Rezilienţă. Aş dori să-i asigur pe sibieni şi pe toţi cei care speră la servicii sanitare de calitate că acest proiect va avansa şi că marele avantaj al realizării şi implementării acestui proiect vine din 2 componente – îndeplinirea cerinţelor legale şi tehnice pentru construcţia spitalului, partea de finanţare, garantată de la nivel de prim-ministru, şi echipă guvernamentală”, a spus Raluca Turcan.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a arătat că, deşi “în plin episod pandemic”, Guvernul Orban a reuşit să-şi onoreze şi acele promisiuni de reformă sanitară şi de reformă în infrastructură. “Vorbim, în 8 luni de zile, de trei spitale regionale la care s-a semnat un contract, o alocare din Programul Operaţional în Sănătate de 1,643 de miliarde de euro, vorbim de înscrierea pentru alocări, tot din fonduri europene, pentru spitalele Braşov, din Sibiu şi din Iaşi”, a declarat Tătaru.

Orban a participat la prezentarea amplasamentului noului spital de pe Calea Şurii Mici alături de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Conform studiului de fezabilitate finalizat în iulie, noul Spital judeţean este cea mai mare investiţie publică din judeţul Sibiu de după Revoluţie, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 500 de milioane de euro.

Printr-un acordul de colaborare semnat joi la Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de gestionar al fondurilor externe nerambursabile, se angajează la identificarea de fonduri externe nerambursabile şi, totodată, asigurarea cofinanţării din bugetul de stat pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii. Fondurile vor proveni fie din Cadrul Financiar Multianual (MFF) sau din

Fondul de Recuperare şi Rezilienţă (RRF) 2021 – 2027 mobilizate după pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat transmis de către CJ Sibiu.

Ministerul Sănătăţii, în calitate de gestionar al politicilor publice din domeniul sănătăţii, va asigura asistenţa tehnică de specialitate necesară proiectului de investiţii până la încheierea contractului de finanţare, precum şi după punerea în funcţiune a infrastructurii medicale, în vederea organizării activităţii viitoare a spitalului judeţean. Totodată, Ministerul Sănătăţii se angajează prin acest acord să includă noul spital judeţean din Sibiu în Strategia Naţională de Sănătate 2021 – 2027 precum şi în Master Planurile Regionale.

Consilierii judeţeni reuniţi online pentru şedinţa de Consiliu Judeţean au aprobat

documentaţia tehnico – economică, faza Studiu de Fezabilitate, şi indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii ,”Construire Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu”. Studiul de fezabilitate prevede crearea unei unităţi compacte de urgenţă, cu servicii integrate (investigaţii, diagnostic şi tratament) şi asigurarea condiţiilor de asistenţă medicală unitară şi multidisciplinară, la standarde europene.

E vorba de o construcţie modulară de tipul spitalelor regionale, uşor adaptabilă în timp, localizată în Sibiu pe Calea Şurii Mici, unde vor fi relocate în primă fază 895 paturi din Spitalul Judeţean Sibiu, respectiv Spitalul de Pediatrie Sibiu. Numărul total de paturi de spitalizare la nivelul Judeţului Sibiu va rămâne constant, iar o ţintă pe termen lung este eficientizarea actului medical şi implicit a spitalizărilor.

În noul spital sunt prevăzute 4 corpuri (A, B, C, D) unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcţiunile comune (administrative, de depozitare etc.), reducând costurile de administrare, dar şi consumurile de energie. Sunt prevăzute circuite sigure pentru personal, pacienţi precum şi pentru materiale, care să evite contaminarea şi să conducă la prevenirea eficace a infecţiilor, inclusiv în situaţii de pandemie. Noul spital prevede intrări separate pentru aripa destinată adulţilor, respectiv cea destinată pediatriei, dar şi pentru Bolile Infecţioase Copii şi Urgenţe.

Regimul de înălţime va fi S+P+5E, iar suprafaţa desfăşurată a clădirii medicale este de 115.000 mp, cu spaţii verzi totalizând 121.959 mp atât în exterior, cât şi în interior, proiectate în aşa fel încât alături de iluminat, culori şi materialele de finisaj folosite să umanizeze spaţiul spitalicesc. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.