Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu

Divertisment

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu reprezintă o raritate în peisajul muzeografic românesc și european, primul muzeu de acest gen înființat în țara noastră, aflându-se la Cluj-Napoca.

Deschis în 1972, ca secție a Muzeului de Istorie Naturală și parte componentă a Muzeului Național Brukenthal, muzeul se află în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului și este adăpostit de o clădire monument istoric de arhitectură cu elemente gotice și renascentiste, datând din 1568. Aici a funcționat prima farmacie de pe teritoriul țării noastre, atestată documentar în 1494, precum și farmacia denumită „La Ursul Negru”, înființată în jurul anului 1600, în zona Sibiului dezvoltându-se o bogată tradiție a activității farmaceutice.

Legenda spune că deasupra intrării în farmacia de odinioară se afla un bolovan imens susținut doar de o pânză de păianjen, gata a se prăvăli peste cel care era neîncrezător în efectele vindecătoare ale acestui loc, unde sute de ani s-au descoperit și preparat nenumărate leacuri.

Colecțiile muzeului cuprind peste 6.500 de piese ce aduc mărturii valoroase privind evoluția medicamentației și a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a peste trei secole și jumătate. Expoziția de bază este organizată pe tiparul unei farmacii clasice: Oficina, Laboratorul și Colecția de Homeopatie. Exponatele sunt grupate în cadrul sectoarelor tematice încercând să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare a funcționării farmaciei și a instrumentarului farmaceutic, în evoluția lor istorică. 

Oficina constituie componenta tradițională a unei farmacii ce ilustrează natura și evoluția medicamentației și a instrumentarului farmaceutic. Printre piesele expuse se numără vase farmaceutice (din lemn, ceramică, faianță, porțelan, sticlă, mojare din bronz sau fontă), balanțe și greutăți în sistem vienez, datând din secolele XVII-XX. Între acestea se remarcă: cel mai vechi obiect din colecție — un mojar din bronz datat 1597, dar și borcanele din lemn, datând din secolul al-XVIII-lea, cu signatură pictată, pe unele dintre ele putându-se observa prezența simbolurilor alchimice. Mobilierul din această încăpere a fost executat, la Viena, în 1902 și a aparținut farmaciei sibiene „La Vulturul Negru”. 

Laboratorul reprezintă sectorul principal al activității farmaceutice. Prin bogăția și diversitatea obiectelor expuse, acesta ilustrează complexitatea și evoluția proceselor de elaborare a medicamentelor, în strânsă concordanță cu evoluția științei farmaceutice. Între exponatele laboratorului se numără balanțe medicale, mojare din bronz, fontă și marmură, mașini de zdrobit și pulverizat, piese pentru tablete și supozitoare, percolatoare pentru obținerea tincturilor din plante medicinale, recipiente ceramice și metalice, creuzete, site, filtre și sticlărie de laborator. Printre cele mai vechi obiecte din colecție se remarcă ”Balanța farmaceutică” cu greutăți din fier și piatră ornată, datând din secolul al — XVII — lea. De asemenea, pe masa de receptură mai poate fi văzut „pilularul”, un dispozitiv datând din secolul al XVIII-lea, utilizat la prepararea pilulelor. Pilulele sunt considerate primele forme farmaceutice utilizate de-a lungul timpului în diverse afecțiuni. 

Colecția de Homeopatie ilustrând tradiția terapiei homeopate la Sibiu, cuprinde peste 2.900 de piese, printre care truse și flacoane cu preparate homeopate, care au fost preluate de la farmacia sibiană „La Înger”. Fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a trăit și activat la Sibiu, între anii 1777-1779, ca medic și secretar al baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei. Astfel, în această perioadă el a avut posibilitatea de a cunoaște multe aspecte privind medicația populară practicată în Transilvania, aspecte ce au contribuit la inspirarea fundamentării teoriei homeopate. 

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sibiu și împrejurimi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.