Site icon laSibiu.ro

Masa Uriașului

Masa Uriașului este un monument al naturii aflat în comuna Jina, județul Sibiu, pe malul drept al râului Sebeș, în imediata apropiere a drumului național Transalpina (DN67C). A fost declarat monument al naturii prin Hotărârea Consiliului Județean Alba din 1969 și Hotărârea nr. 12/28.09.1994 a Consiliului Județean Sibiu.

Este inclus în situl de importanță comunitară— Valea Frumoasei, cum este numită Valea Sebeșului — o rezervație geologică și peisagistică ce a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000.

Întinsă pe o suprafață de două hectare, Masa Uriașului este o stâncă izolată, alcătuită din șisturi cristaline (micașisturi și paragnaise), care la o altitudine de 50 de metri de albia râului Sebeș formează o platformă (formațiune geologică ieșită înspre vale) ce se aseamănă cu o masă. Acest abrupt stâncos este acoperit parțial cu vegetație forestieră — pinul de pădure și exemplare izolate de larice sau zada (larix decidua), specie ocrotită pentru raritatea ei.

Masa are înfiptă în vârful ei o stea de oțel, despre care se spune ca însuși Mihail Sadoveanu ar fi pus-o acolo, în drumul său spre Valea Frumoasei. Această zonă pe lângă, care se strecoară drumul cel înalt al Carpaților noștri — Transalpina — are parte de numeroase coturi, ocolind buze de stâncă, ce stau mărturie peste timpuri geologice ale luptei dintre apă și piatră. Stâncile, izolate de drumurile, care străbat zona, se află într-o pădure de fag și se spune că în trecut numai ciobanii care mergeau pe vechiul drum spre pășunile din Munții Cindrelului și Sebeș știau de existența lor. 

La un kilometru de Masa Uriașului se află o altă stâncă numită „La Grumaji” sau „Stânca Grunzii”, care reprezintă un pinten masiv cristalin, pe care râul cel iute trebuie să-l înconjoare, săpând în baza lui un mic defileu. Acest grup de stânci izolate sunt denumite „Colții” sau „Pintenii din Coasta Jinei”. 

Legenda spune că pe vremea lui Roșu și Verde Împărat, trăia prin Munții Sebeșului un uriaș, al cărui sălaș era în Jidoștina Șugagului. Uriașul trăia în bună vecinătate cu oierii din părțile locului, și avea o stână mare. În drum de la pășuni spre vale, uriașul se oprea de prânz pe un loc mai ridicat, unde o stâncă îi servea drept masa pe care își așternea merindele. Oamenii din partea locului i-au dat acestei mese numele celui ce o folosea.

Masa Uriașului, acest element natural deosebit din punct de vedere geologic și peisagistic, rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice din Mărginimea Sibiului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version