Muzeul ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei

Divertisment

Locul în care au fost salvate cele mai frumoase amintiri din copilăria celor care nu mai au nici bunici, nici casa acestora de la țară este Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, din rezervația naturală Pădurea Dumbrava Sibiului.

Nu o dată mi s-a întâmplat să văd acolo oameni care vin și ating uși, geamuri, ulcele, garduri, în acest muzeu al sufletului de odinioară, îi încearcă o nostalgie numai de ei știută, după care zâmbesc și spun cu voce tare, cu mândrie: „Aici am copilărit. Asta e casa lui bunicu”.

Zăbovesc o clipă asupra unei însemnări găsite acolo, din partea cuiva din Fundu Moldovei (județul Suceava), care a scris așa: „Am avut astăzi ocazia de a participa la un moment emoționant prilejuit de sfințirea unei fierării achiziționate de Muzeul Satului de la o rudă de a noastră, din frumoasa Bucovină, anume localitatea Fundu Moldovei.

Astfel, am putut admira și bogăția acestui muzeu și a oamenilor care se ocupă de administrarea lui. Peisajul este deosebit, iar exponatele au un cadru natural complet, adecvat și bine organizat. Mulțumim tuturor celor care se ocupă și pun suflet pentru păstrarea tradițiilor naționale. Cu deosebită considerație, familia Grigorean Dumitru. Locuim în București, m-am născut la Fundu Moldovei, Suceava.” 
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, de la înființarea căruia s-au împlinit, în 2013, 50 de ani, este cel mai mare muzeu în aer liber din România și al doilea ca mărime din Europa. Se întinde pe o suprafață de 96 hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Este în fiecare an îmbogățită cu minimum patru-cinci monumente. 

Situat în rezervația naturală „Dumbrava Sibiului”, muzeul dispune de un lac și de peste zece kilometri de alei. Nu reprezintă doar o expoziție etnografică în aer liber, ci oferă pachete turistice complete. Vizitatorii pot servi o gamă largă de preparate tradiționale în ambianța rustică a Cârciumii din Bătrâni, a Hanului Tulgheș și a Hanului Veștem, acesta din urmă dispunând și de posibilități de cazare.

O cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă aici 120 de lei. Infrastructura turistică a Muzeului ASTRA a fost îmbogățită în anul 2007 cu un nou spațiu de cazare, Hostel Diana (două stele), ce poate găzdui 70 de oaspeți. În anul 2013 aproximativ 1500 de persoane i-au trecut pragul, iar în perioada ianuarie-iulie 2014 a primit deja 710 turiști. O noapte de cazare la Hostel Diana costă între 30 și 50 de lei de persoană.

Pentru petrecerea într-un mod cât mai plăcut a timpului liber, muzeul oferă posibilitatea unor plimbări cu barca pe lac, cu trăsura sau cu sania. Sala de conferințe cu toate dotările tehnice necesare, având o capacitate de 120 de locuri, poate fi închiriată la cerere. 

În anul 2011, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA a fost cotat în Ghidul Verde Michelin cu cea mai înaltă distincție: trei stele. 

Numărul de vizitatori care au trecut pragul Muzeului în aer liber a crescut exponențial de la un an la altul, de la aproximativ 120.000 de persoane pe an, în 2007, până la 188.495 în anul 2012 și 220.130 în 2013. Aproximativ 30 % dintre aceștia sunt turiști veniți din afara țării, conform Elizei Penciu, de la Departamentul de Marketing al Muzeului ASTRA. Evenimentele care au atras cei mai mulți vizitatori în 2013 au fost Noaptea Muzeelor (145.00 de vizitatori) Festivalul Național al tradițiilor Populare și Târgul Creatorilor Populari (8850 vizitatori) și Olimpiada ‘Meșteșuguri artistice tradiționale’ (4837 vizitatori). 

Muzeul sibian are o ofertă culturală bogată pe parcursul întregului an. 

Evenimentele care atrag în Muzeul în aer liber vizitatorii sunt incluse în programul „Tezaure Umane Vii”: Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” (ajunsă în 2014 la cea de-a 19-a ediție), Festivalul Național al Tradițiilor Populare (la a 12-a ediție), Târgul Creatorilor Populari din România (ce împlinește în acest an, treizeci și unu de ani) și Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor. Dar mai sunt și alte evenimente: „Târgul Internațional Frumos. Ceramic. Folositor”, „Ziua Universală a Iei”, „Ziua Sugarului”, „Târgul de branduri”, etc. 

La Muzeul ASTRA nu întâlnești doar muzeografi și supraveghetori, ci și voluntari, care au posibilitatea dezvoltării unor competențe sociale și profesionale utile. În perioada 29.04 — 12.05.2013 s-a desfășurat Proiectul „Educație pentru voluntariat în sectorul cultural” finanțat de AFCN, proiect ce a făcut parte din platforma de voluntariat VOLAM inițiată de fundația DALA și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în parteneriat cu UNION REMPART (Franța), federație de ONG-uri cu expertiză în domeniul restaurării, conservării și promovării patrimoniului internațional. De asemenea, în luna iulie 2014, Muzeul ASTRA a primit trei grupuri de voluntari din centre universitare din țară și din străinătate, care au realizat lucrări de conservare-restaurare a monumentelor și a obiectelor din patrimoniul Muzeului ASTRA și au desfășurat activități de promovare a Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. 

Programul de animații estivale transpune vizitatorul Muzeului în atmosfera satului tradițional și aduce o abordare nouă față de valorificarea patrimoniului muzeal, prin intermediul evenimentelor culturale impuse în ultimele decenii în muzeu, în principal prin intermediul programului Tezaure umane vii. Târguri și ateliere realizate de meșteri populari, spectacole folclorice, animații gastronomice la Târgul de Țară, reprezintă un program estival cu caracter cvasi-permanent ce oferă turiștilor români și străini posibilitatea de a descoperi tradițiile românești. 

Practic, în Muzeul ASTRA te simți ca într-o Românie în miniatură. România de la țară. Strategia de dezvoltare pe termen lung a Muzeului ASTRA privește reconstituirea peisajului cultural specific din preajma monumentelor, prin conservarea și cultivarea pomilor fructiferi tradiționali, a varietăților tradiționale de legume, a cerealelor, a plantelor tehnice și a florilor. 

O altă direcție de dezvoltare o reprezintă atragerea unor noi categorii de public, apropierea de comunitate, în scopul de a oferi acesteia posibilitatea petrecerii timpului liber în mod creativ. În acest sens, au fost realizate workshopuri privind auditarea și ameliorarea produselor și serviciilor turistice, dezvoltarea de planuri de afaceri în domeniul turistic, dar și un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Centru pentru Activități și Resurse Regionale în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. 

Pentru a putea păstra nealterat Paradisul satului românesc, cei de la muzeu sunt preocupați să atragă investiții, mai ales străine. Complexul National Muzeal „ASTRA” a accesat fonduri externe nerambursabile prin două mari proiecte finanțate prin mecanismul financiar al statelor Spațiului Economic European (Regatul Norvegiei, Islanda, Principatul Liechtenstein).

Primul dintre aceste proiecte a vizat crearea unui centru modern în scopul conservării și restaurării bunurilor de patrimoniu cultural. La începutul lunii septembrie 2009, au demarat lucrările de construcție la poarta a treia de intrare în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, însumând 1878 metri pătrați de spatiu multifunțional cuprinzând depozite pentru colecțiile de patrimoniu, laboratoare de conservare si restaurare, centru de resurse și pregătire pentru conservatorii și restauratorii din România (CePCoR). Bugetul total prevăzut pentru realizarea proiectului s-a ridicat la 2.916.238 de euro. C.N.M. ASTRA, cu sprijinul direct al Consiliului Județean Sibiu a contribuit cu un procent de 15,58 %. Proiectul a fost finalizat în anul 2011. 

Ca o recunoaștere a rezultatelor implementării proiectului anterior, când C.N.M. ASTRA a făcut dovada capacității administrative și de specialitate de a atinge toți indicatorii culturali și investiționali propuși cu un grad de absorbție a fondurilor disponibile de 99,9 %, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu a fost desemnat ca potențial beneficiar în cadrul unei noi runde de acordări de fonduri pentru Sectorul Prioritar „Conservarea Patrimoniului Cultural European”. La muzeul din Dumbrava Sibiului se desfășoară în prezent Proiectul „Patrimoniu deschis. 

Creșterea accesibilității publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”, în valoare de peste de 3,5 milioane euro. Proiectul are în vedere un program cultural complex, inclusiv un parteneriat cu „MiST — Museum of South Trondelag” din Trondheim, Norvegia, ce prevede consolidarea relațiilor bilaterale prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităților etnice, reconstrucția, conservarea și restaurarea monumentelor reprezentative din Muzeul în aer liber, dezvoltarea și promovarea unui circuit expozițional, sub denumirea Calea minorităților etnice și obținerea unei accesibilități fizice sporite prin realizarea unei clădiri noi în Muzeul în aer liber. 

„În ultimii ani, Muzeul ASTRA a cunoscut un aflux tot mai mare de vizitatori, un moment de turnură reprezentându-l anul Capitalei Culturale Europene, când numărul acestora s-a dublat față de anul anterior. Din 2008, Muzeul în aer liber s-a situat în mod constant în jurul numărului de 200 000 de vizitatori, fiind cea mai vizitată unitate a instituției. Prin numeroasele proiecte internaționale și naționale derulate, prin implicarea constantă în demersurile de promovare a valorilor civilizației tradiționale la nivel local și regional, Muzeul ASTRA a devenit un reper esențial pentru toată lumea”, a explicat pentru AGERPRES Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA. 

Potrivit acestuia, muzeul din Pădurea Dumbrava Sibiului se mândrește cu cea mai vastă colecție de mori din Europa, peste 30 de mori, unele vechi de aproape două secole și, ce e mai important, funcționale. 

Dincolo de cifre, aer curat, tradiții, case salvate din satul românesc care își pierde tot mai mult din specific, nu poți să nu te întrebi ce s-a întâmplat în sufletul familiei Burduhaș, din Fundu Moldovei, venită în inima Ardealului, de au scris în Cartea de impresii, chiar de Rusalii, așa: „În această zi sfântă a Rusaliilor am fost onorați să ne aflăm alături de minunatele persoane care au organizat sfințirea fierăriei din Fundu Moldovei, aparținând lui Ioan Burduhaș, decedat în 26.01.2005.

Am fost plăcut impresionați de modul cum a fost reconstituită fierăria și sperăm ca peste ani să se mențină în aceleași condiții deosebite. Mulțumim tuturor persoanelor care au avut inițiativa de a achiziționa pentru acest minunat muzeu, loc unde vom veni cu plăcere ori de câte ori vom avea ocazia. Soția, copiii și rudele apropiate vă mulțumesc pentru tot”.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.