Găzduită la Muzeul Național Brukenthal – Palatul Brukenthal din Piața Mare din Sibiu și parte din Sezonul expozițional Brukenthal la FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – expoziția este o amplă retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai importanți sculptori români ai secolului XX și va prezenta, pentru prima dată împreună, 50 de lucrări reprezentative pentru întreaga sa creație, aflate astăzi în colecția muzeelor de artă din România, în colecția familiei și în colecții private.
Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑠𝑡𝑢𝑙 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑖𝑧𝑏𝑢𝑡𝑖𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑎̆ 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎 𝑖̂𝑛 𝑙𝑒𝑚𝑛 – cum îl numea Mircea Eliade – Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură. Momentul Revoluției din 1989 a marcat un punct de cotitură tragic în devenirea sa artistică: atelierul din București al sculptorului, care se afla pe strada Pangrati, în apropierea Televiziunii Române, a fost distrus într-un incendiu izbucnit în urma schimburilor de focuri din zonă, iar circa 70 de lucrări – sculpturi în lemn și bronz, instrumentele de lucru și arhivă – au fost mistuite de flăcări. Această experiență dramatică a fost transfigurată în lucrările sale ulterioare, dominate de forme austere – sarcofage, containere, bănci –, în care ochiurile de lumină se vor închide, ca și cum artistul ar fi pecetluit astfel sensul sacrificiului propriei opere, întâmplat, paradoxal, în chiar zilele când comunismul lua sfârșit în România. În urma invitației primite din partea Ministerului Francez al Culturii, s-a transferat la Paris, unde a lucrat până la dispariția sa, în 2007.
Expoziția 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐢𝐭𝐞𝐜 𝟏𝟎𝟎 este o încercare de a reconstitui, simbolic, integralitatea operei rămase a artistului.
Curator: Irina Ungureanu Sturza
Coordonator Muzeul Național Brukenthal: dr. Alexandru Constantin Chituță
Muzee și instituții partenere: Muzeul Național Brukenthal; Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Național de Artă Contemporană; Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad; Muzeul de Artă Vizuală Galați; Muzeul de Artă Tulcea; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”; Muzeul Brăilei „Carol I”; Teatrul Național București; Fundația Colecția Familiei Regale a României; Ans Azura.
Proiectul Ovidiu Maitec 100 este organizat de Asociația Maitec, prin moștenitorii artistului, Dana & Stéphane Maitec, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul Național al Patrimoniului.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Expoziția 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐢𝐭𝐞𝐜 𝟏𝟎𝟎 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, perioada 20 iunie – 30 august 2025.
Vernisaj: joi, 26 iunie, ora 14:00.
Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .