Săptămâna Europeană a Mobilității la Sibiu

Social

Sibiul participă și anul acesta la Săptămâna Europeană a Mobilității, o inițiativă a Comisiei Europene care încurajează soluțiile pentru mobilitatea urbană durabilă și astfel reducerea emisiilor de carbon pentru protejarea mediului. Tema ediției din acest an este “Mobilitatea cu zero emisii pentru toți” și se va desfășura în perioada 16-22 septembrie.

“Deplasarea in Sibiu înseamnă, de regulă, distanțe scurte și de aceea, pe lângă transportul public, mersul pe jos sau utilizarea bicicletei sunt variante valabile. Primăria susține în continuare mobilitatea sănătoasă în oraș și nu doar prin participarea la acest program european, ci și prin proiecte care vizează modernizarea transportului public, extinderea pistelor pentru biciclete și crearea de zone favorabile deplasării pietonale.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)  

Primăria Sibiu a organizat și anul acesta un program care să marcheze faptul că Sibiul este un oraș în care mobilitatea devine încet sustenabilă și mai prietenoasă cu mediul: 


 ELIBERĂM TEMPORAR DE MAȘINI ZONE DIN CENTRU: 

În zilele de 18, 19 și 20 septembrie, următoarele zone se vor transforma în pietonale: 

  • Piața Mică – parcarea nu va fi posibilă în intervalul menționat
  • Zona Pieței Schiller și str. Arhivelor – circulația pe străzile Tipografilor și Timotei Popovici va rămâne însă deschisă pentru a nu bloca complet traficul în zonă
  • Str. Centumvirilor

Spațiile menționate se vor închide din 18 septembrie, ora 8.00. Șoferii sunt rugați să ocolească aceste zone și poate chiar să lase mașina acasă și să se alăture acțiunilor din Săptămâna europeană a mobilității. 


   MICI MOMENTE MUZICALE ÎN ZONELE ELIBERATE DE MAȘINI: 

Odată eliberate de mașini, zonele menționate mai sus devin spații de promenadă și chiar scene pentru mici momente muzicale: 

Vineri, 18 septembrie: 

  • ora 17.00, Piața Schiller – moment muzical cu o pianină; după încheierea momentului artistic, pianina va rămâne în piață, iar trecătorii se vor putea așeza, pentru a încerca să cânte.

Sâmbătă, 19 septembrie:

  • ora 12.00, str. Centumvirilor – Street Guitar
  • ora 12.45, Piața Schiller – Street Guitar 
  • ora 15.00, Piața Mică – Street Guitar
  • ora 17.00, Piața Mică  – moment muzical susținut de cvartetul Q-Quartet acompaniați de balerini ai Teatrului de Balet Sibiu 

Duminică, 20 septembrie:

  • ora 17:00, Piața Mică – o serenadă a chitariștilor 

Ne face plăcere să vă invităm la aceste momente deosebite, dar vă rugăm să respectați măsurile de distanțare și să purtați mască, pentru a ne putea proteja unii pe ceilalți. 


   GRATUITATE PENTRU SIBIENII IMPLICAȚI ÎN PROGRAM:

Ca în fiecare an, avem alături în această inițiativă parteneri implicați. Sibienii care participă la programul Săptămâna Europeană a Mobilității vor beneficia de o serie de gratuități: 

Intrare liberă la Zoo Sibiu și în Muzeul Astra în zilele de 19 și 20 septembrie pentru cei care ajung în zonă cu bicicleta, trotineta. De asemenea, cei care ajung pe jos la cele două obiective beneficiază de gratuitate dacă prezintă o invitație pusă la dispoziție de Primăria Sibiu, în Centrul de Informare Turistică. Invitația o puteți ridica de aici în perioada 14-20 septembrie și este valabilă pentru o singură persoană, atât pentru intrarea în Grădina Zoologică, cât și pentru intrarea în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, fie în ziua de sâmbătă, fie duminica. 
Circulați gratuit cu mijloacele de transport în comun în perioada 19 – 20 septembrie, în intervalul orar 8.00 – 20.00! Este modul nostru de a încuraja sibienii să utilizeze autobuzul în locul autovehiculului propriu, mai ales în contextul în care o bună parte din flota de autobuze a fost înnoită. 

   CONCURSURI CU PREMII PENTRU MICI ȘI MARI: 
Primăria Sibiu organizează două concursuri cu premii, unul pentru copii și unul pentru cei mari. Fiecare participant se poate înscrie în concurs o singură dată, cu un singur cont de Facebook. Câștigătorii concursului vor fi selectați printr-un mecanism aleatoriu (miniwebtool.com). Extragerile premiilor vor fi transmise pe pagina noastră de Facebook – Primăria Municipiului Sibiu – la o dată ce va fi anunțată ulterior. Premiile constau în biciclete pentru cei mari și trotinete pentru cei mici. Consultați regulamentul complet al concursurilor: https://extranet.sibiu.ro/Registratura/Hotarari/Detaliu.aspx?registru=HOT-HCL-SIBIU&nr=333&an=2020

Concursul pentru copii este intitulat „Mergi pe jos, e sănătos” și se adresează celor cu vârsta de până la 14 ani, inclusiv. Acesta se va desfășura în perioada 19-20 septembrie și constă în parcurgerea pe jos, cu trotineta sau bicicleta a două trasee tematice organizate în Grădina Zoologică: drumul Ursului – traseul verde și drumul Zebrei – traseul galben. Participanții trebuie să bifeze prin fotografii punctele notate cu numere de pe ambele trasee, publicând apoi fotografiile pe pagina proprie de Facebook cu hashtag-urile #MobilityWeek și #zoosibiu. Postarea trebuie să fie publică pentru a putea fi contabilizată de organizatori. 
Postările vor include obligatoriu fotografii cu pașii parcurși atât pe traseul galben, cât și cel verde, acestea urmând să fie realizate în dreptul fiecărui desen (respectiv număr) al traseului. În fiecare fotografie trebuie să apară atât participantul, cât și numerele de pe fiecare traseu. 
Concursul pentru cei mari, cu vârsta peste 15 ani este intitulat ”Mobilitate cu Zero Emisii pentru Toți”. Participanții trebuie să parcurgă pe bicicletă sau trotinetă, un traseu care să includă obligatoriu, vizitarea a cel puțin 5 obiective, din următoarele 7: bustul lui Friedrich Schiller (Piața Schiller); atlanții de la intrarea în Biblioteca Astra din Parcul Astra; Turnul Dulgherilor sau Turnul Olarilor de pe str. Cetății (exterior); cea mai mare pictură murală din țară – Piața Aurel Vlaicu, nr. 10; fațada Stadionului Municipal Sibiu din Parcul Sub Arini; Grădina Zoologică Sibiu (intrare) și Muzeul ASTRA Sibiu (intrare).
Fotografiile realizate vor fi postate pe pagina proprie de Facebook în perioada 19-20 septembrie, postările trebuind să fie publice pentru a putea fi contabilizate de organizatori și vor purta hashtag-urile #MobilityWeek și #sibiumobilityweek. În fiecare fotografie trebuie să apară atât participantul, cât și bicicleta sau trotineta, în fața fiecărui obiectiv.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.