Actorii Teatrului „Gong” prezintă o nouă serie de spectacole lectură la Sibiu

Divertisment

Actorii Teatrului „Gong” din Sibiu își dau întâlnire cu tinerii, în online, pentru o serie de trei spectacole lectură în premieră națională.

Seria de traduceri de noi piese pentru copii și adolescenți realizate de Ciprian Marinescu începe în acest an cu textele „De parcă aș fi hârtie“ de Daniela Dröscher, „4YourEyesOnly” de Esther Rölz și „8 tați“ de Tina Müller. Acestea vor fi prezentate online, gratuit, astfel:

vineri, 30 octombrie, ora 18:00 (13+ ani) „ De parcă aș fi hârtie” de Daniela Dröscher, regia Leta Popescu Cu Anton Balint, Alexandra Șerban, Barbara Crișan, Eliza Păuna

sâmbătă, 31 octombrie, ora 18:00 (14+ ani) „ 8 tați” de Tina Müller, regia Radu Apostol Cu Anton Balint, Le Nora Băcanu, Claudia Stühler

duminica 1 noiembrie, ora 18:00 (16+ ani) „ 4YourEyesOnly” de Esther Rolz, regia Ilinca Prisăcariu Cu Lucia Barbu, Paul Bondane, Claudiu Fălămaș

Textele selectate au în centru teme și subiecte incomode, care problematizează fragilitatea unor experiențe de viață de multe ori insuficient conștientizate de adulți: maturizarea emoțională, descoperirea sexualității, relațiile tensionate cu cei apropiați, înțelegerea și acceptarea morții, desprinderea de părinți, izolarea și nevoia acută de spații intime, revolta împotriva unor norme și comportamente impuse. „ De parcă aș fi hârtie“ de Daniela Dröscher

Liz este cea mai mică dintre cei patru frați care își petrec copilăria împreună. E furioasă că nu vrea să crească. Va avea întotdeauna 15. Sau nu? Ce se întâmplă pe lac în ziua aceea? Liz a mers acolo singură, a vrut să patineze și a salvat viața unui băiat. Băiatul acesta își va trage un glonț în cap mai târziu. Tatăl și-a părăsit familia și nimeni nu a observat cu adevărat plecarea lui. Liz ia droguri, fură, are nevoie de bani, dispare nopțile, așa că nicio arestare la domiciliu nu ajută.

„De parcă aș fi hârtie“ este o piesă despre o fată care caută limitele, ia droguri și iubește intoxicația. Pentru acest text, Daniela Dröscher a primit premiul „Vocabulary Rhineland-Palatinate” – parte a premiului a fost premiera piesei la Teatrul pentru Copii și Tineri Speyer.

„ 8 tați“ de Tina Müller Un tată vitreg încetează să mai fie tată atunci când mama se desparte de el? Este un tată biologic un tată chiar dacă nu știe nimic despre tine? Îți poți alege singur tatăl? Și câți tați poți avea de fapt? La vârsta de 19 ani, Nico stă în fața unui rând ciudat de case cu o bucată de hârtie cu un nume în mână, nehotărâtă dacă să sune la sonerie sau nu. Drumul până acolo: o călătorie prin lumea uneori amuzantă și plină de culoare a familiilor și vieților cu tați și fără tați, prezentată de trei naratori în roluri schimbătoare, care nu sunt întotdeauna de acord cu cursul exact al evenimentelor.

„8 tați” a primit Premiul „Kaas & Kappes” în cadrul ediției 2010 a Festivalului Germano-Olandez de Teatru pentru Copii și Tineret.

„ 4YEO For Your Eyes Only“ de Esther Rölz O piesă despre încredere, răzbunare și efectele agresiunii cibernetice. Trei copii ai generației de computere care cresc înconjurați de tehnologie: Anouk, o fată de 15 ani și colegii ei de clasă Sven și Kian. Toată lumea pare să aibă un statut social solid. Anouk este fata drăguță plăcută de toată lumea, Sven este un ciudat maniac de jocuri de calculator, iar Kian este tipul drăguț care și-a făcut un obiectiv din a le face viața iad unor oameni ca Sven. Până când, brusc, lumea computerelor și „viața reală” se amestecă îndoielnic. Amenințarea rămâne intangibilă, dar afectează din ce în ce mai mult existența tinerilor. Mai poate exista intimitate când știrile, adevărate sau nu, se răspândesc în câteva secunde? Piesa

„4YEO For Your Eyes Only“ a primit premiul „Kaas & Kappes” în cadrul ediției 2013 a Festivalului Germano-Olandez de Teatru pentru Copii și Tineret.

Proiectul multianual „365 Tage in Deutschland / 365 zile în Germania“, curatoriat de Mihaela Michailov și Ciprian Marinescu este realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu Centrul de Teatru Educațional Replika din București, Teatrul pentru Copii și Tineret GONG din Sibiu, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică UNATC București, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și Goethe-Institut București. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.