Al doilea aparat PCR – creşte capacitatea de testare în judeţul Sibiu

Social

Din data de 8 mai funcţionează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu cel de-al doilea aparat de testare moleculară RT-PCR pentru detecţia virusului SARS-COV 2. Este vorba de un aparat achiziţionat din fonduri de la Ministerul Sănătăţii în proporţie de 90%, în valoare de 112.000 lei, şi co-finanţare de la Consiliul Judeţean Sibiu, în proporţie de 10%, în valoare de 12.950 lei.

„Această dotare ne ajută să creştem capacitatea de testare în judeţul Sibiu, lucru foarte important mai ales în condiţiile reluării activităţii în multe domenii şi în condiţiile unei mobilităţi crescute a populaţiei faţă de perioada stării de urgenţă” precizează Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Capacitatea de testare este influenţată de capacitatea de extracţie a laboratorului precum şi de tipul de extracţie a ARN-ului viral, manual sau automat. Metoda de extracţie manuală este laborioasă, necesită mai mult timp, iar cu personalul existent la Laboratorul SCJU nu se pot procesa mai multe probe pentru a utiliza permanent ambele aparate, decât în extracţie automată. Pentru extracţie automată este nevoie şi de reactivi diferiţi. În ceea ce priveşte reactivii disponibili în prezent, SCJU dispune de reactivi pentru 1232 teste de amplificare şi 2508 teste pentru extracţie, din care 873 teste pentru extracţie automată, cu o comanda in derulare pentru încă 960 teste. Până acum, extractorul automat folosit este de 16 probe. Un extractor automat de 48 de probe va sosi la Spitalul Judeţean săptămâna viitoare. Cu acest extractor şi cu a treia hotă care se va instala peste câteva zile, se poate ajunge la 400 de testări pe zi.

Numărul total de teste realizate prin metoda RT-PCR la SCJU până în prezent este de 5876. Dintre acestea, 3782 teste au fost realizate pentru pacienţi, 1815 pentru personal medical al spitalului, 130 personal medical din alte unităţi medicale şi 149 pentru alte instituţii cu grad ridicat de risc de infectare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.