Medicii au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii de la un pacient de 25 de ani, aflat în moarte cerebrală

Social

Mai mulţi medici din Sibiu, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii de la un pacient în vârstă de 25 de ani, aflat în moarte cerebrală şi a cărui familie şi-a dat acordul pentru această operaţie, a anunţat luni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

“Vineri 7 august, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a avut loc prima prelevare de organe din acest an. Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, cu atât mai mult cu cât s-a desfăşurat în condiţiile dificile, determinate de pandemia COVID. Donatorul a fost un tânăr de 25 de ani, cu traumatism cranio-cerebral şi edem cerebral sever şi sângerări cerebrale difuze, a cărei viaţă nu a mai putut fi salvată de către medici, dar care a redat viaţa altor oameni. Tânărul a fost diagnosticat în moarte cerebrală, iar familia sa a avut puterea de a lua decizia dificilă de a accepta prelevarea organelor, oferind astfel şansa la viaţă unor semeni aflaţi în suferinţă”, informează un comunicat de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, intervenţiile de prelevare a ficatului şi rinichilor au fost realizate de echipe ale Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, iar organele recoltate au redat bucuria vieţii pentru alţi trei români, a căror unică şansă era un transplant. Intervenţia de prelevare a plămânilor a fost realizată de o echipă de medici a Eurotransplant, în condiţiile în care pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil pentru plămân.

Familia tânărului aflat în moarte cerebrală a fost convinsă să îşi dea acordul pentru prelevarea de organe de către doctorul Tiberiu Toabeş, coordonator local de transplant.

“Procesul este, încă din start, unul deosebit de complex, deoarece vorbim despre unul dintre cele mai grele momente, pierderea unei vieţi omeneşti, care însă duce la salvarea altor vieţi, în urma acceptului pentru donarea organelor. Este un gest de profundă empatie şi solidaritate pentru care mulţumim familiei. Nu există cuvinte suficiente pentru a sublinia importanţa unui astfel de gest. Ulterior obţinerii acordului, acţionăm contra-cronometru ca o echipă unită de acelaşi scop: salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă de supravieţuire”, a explicat medicul Tiberiu Daniel Toabeş. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.