SCJU Sibiu a început amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus

Social

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu a anunţat că a început amenajarea centrului de testare pentru coronavirus, lucru posibil ca urmare a sponsorizărilor primite de la fundaţii, firme şi persoane fizice.

“Veste foarte bună pentru sibieni: începând de azi va începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus COVID-19 din cadrul SCJU Sibiu. Acest lucru este posibil ca urmare a implicării Fundaţiei CON-A, care a decis să finanţeze achiziţionarea de urgenţă a unei linii de biologie moleculară de ultimă generaţie, necesară determinării virusului SARS-COV-2 şi să o doneze Spitalului Judeţean Sibiu. Valoarea liniei de testare este de 404.429,07 lei, cu TVA inclus. Primele două componente ale liniei de testare, mai exact un echipament RT-PCR şi o hotă microbiologică au ajuns la spital în cursul zilei de azi (marţi – n.r.), urmând ca restul echipamentelor să ajungă până la finalul acestei săptămâni. Linia de testare va fi amplasată în cadrul Laboratorului Clinic de Analize Medicale al spitalului judeţean. Sibiul va deveni, astfel, cel de-al şaselea centru din ţară unde se vor putea efectua teste pentru identificarea infecţie cu COVID-19”, se arată în comunicatul SCJU Sibiu.

Pentru ca linia de testare să devină operaţională cât mai repede, SCJU Sibiu are nevoie şi de personal specializat. Ca urmare, marţi au plecat la Bucureşti două cadre medicale angajate ale laboratorului spitalului, care vor fi instruite până la sfârşitul săptămânii, la Institutul “Matei Balş”. “Nu am mai avut un astfel de aparat până acum, este un aparat de cea mai nouă generaţie şi, de aceea, personalul are nevoie de specializare şi am trimis deja la Bucureşti două persoane”, a precizat managerul SCJU Sibiu, Cornel Benchea.

Pentru a putea utiliza linia de testare după instalare, SCJU Sibiu a lansat, totodată, procedurile de achiziţie a 1.000 de teste pentru COVID-19 în valoare de 120.285,2 lei, cu TVA inclus, şi mai multe consumabile necesare, în valoare de 39.847,15 lei, cu TVA inclus, care, cel mai probabil, vor ajunge la spital vineri sau lunea viitoare.  “Le mulţumesc sibienilor fie persoane fizic, fie companii, pentru sprijinul acordat spitalului în aceste momente deosebit de importante pentru sănătatea noastră, a tuturor. Avem sponsorizări de la Continental, CBS, Biotechnik, Smartbill, IT Perspectives şi probabil vor mai contribui mulţi alţii. Îi asigur pe toţi de recunoştinţa noastră şi nu vom uita pe nimeni când se va trage linie, toţi vor primi mulţumirile noastre. Comunitatea a reacţionat extraordinar şi s-a mobilizat exemplar pentru a ne sprijini pentru a putea beneficia de tot ceea ce este necesar pentru noua linie de testare: kituri şi consumabile. Până în momentul de faţă s-au strâns peste 500.000 lei din sponsorizări şi donaţii, iar achiziţiile vor continua, pentru a ne creşte capacitatea de reacţie în faţa noului coronavirus”, a mai spus Cornel Benchea.

Potrivit acestuia, spitalul sibian va cumpăra paturi, ventilatoare şi aparatură pentru secţia de Terapie Intensivă. “Pe lângă achiziţionarea testelor, vom utiliza banii pentru pregătirea şi dezvoltarea secţiei de Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă achiziţia de paturi, ventilatoare, monitoare, injectomate etc. De asemenea, vom utiliza banii şi pentru achiziţionarea altor echipamente de laborator necesare pentru depistarea mai multor tipuri de virusuri. Sunt sume de câteva milioane de lei necesare pentru extinderea ATI şi dotări şi orice sponsorizare/donaţie e binevenită”, a explicat managerul SCJU Sibiu.

SCJU Sibiu va primi peste un milion de lei doar din sponsorizări, pentru a se dota mai bine pentru a lupta cu noul coronavirus. Printre cei care au anunţat că vor contribui cu bani se numără şi fundaţia unui spital privat, aflat în curtea unităţii publice. Această fundaţie a anunţat că donează 100.000 de lei, sumă care să fie folosită pentru cumpărarea a două paturi echipate complet pentru secţia de Terapie Intensivă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.