Un asistent medical vindecat de COVID-19, primul donator din judeţ de plasmă hiperimună

Social

Un asistent medical din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este primul pacient vindecat de COVID-19, care a donat luni, plasmă hiperimună, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

“Am avut primul pacient care a donat plasmă, prin procedura de plasmafereză. I-am recoltat probele preliminare şi a ieşit totul în regulă, inclusiv anticorpii SARS-CoV-2 pe care îi are prezenţi şi care arată că este în proces de vindecare. După recoltare, repetăm analize pacientului şi le trimitem la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, unde se face un test suplimentar, care nu se face la Sibiu. Abia apoi urmează transferul de plasmă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, biologul Livia Mareş.

Donatorul este Raul Aurel Dobra, în vârstă de 33 de ani, asistent medical în singurul spital din judeţul Sibiu care tratează pacienţii cu COVID-19. El spune că a făcut acest gest “din dorinţa de a ajuta şi pentru a da speranţă persoanelor bolnave în lupta cu noul coronavirus”. Potrivit testelor preliminare, bărbatul prezintă anticorpi şi, ca urmare, a fost programat pentru recoltare.

După recoltare, conform protocoalelor, sunt trimise probe la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti pentru a fi efectuată testarea în vederea identificării prezenţei tuturor virusurilor transmisibile. După testare, rezultatele probelor vor fi trimise la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu într-un termen de 5 zile, urmând ca apoi plasma să fie utilizată pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, aflaţi în stare gravă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu a primit pentru a folosi gratis, timp de un an de zile, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), ca urmare a unui contract de sponsorizare încheiat între o companie din domeniul farmaceutic, Consiliul Judeţean şi spital.

“Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu. Contractul a fost încheiat în contextul în care BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL a decis să susţină utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune, recoltate de la pacienţii COVID-19 vindecaţi (convalescenţi), pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare din România, precum şi pentru tratamentul pacienţilor din România aflaţi în stare critică, inhibaţi, cu forme severe de pneumonie virală COVID- 19”, mai precizează comunicatul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.