Dacă e septembrie, sărbătorim ştiinţa!

Divertisment

UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU INVITĂ SIBIENII SĂ DESCOPERE MAGIA ŞTIINŢEI

Noaptea Cercetătorilor este un proiect prin care Sibiul participă pentru al şaselea an consecutiv la un eveniment european ce îşi propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg şi să contribuie la o mai bună cunoaştere a rezultatelor şi impactului cercetării asupra comunităţii, a cetăţenilor şi a vieţii de zi cu zi.

Evenimentul de anul acesta va avea loc în data de 27 septembrie 2019, în intervalul orar 16 – 23, în spaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, la Cercul Militar şi în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA.

Prin implicarea a peste 230 de cadre didactice şi a peste 200 de voluntari, vor fi organizate experimente inedite din toate ramurile ştiinţei, expoziţii, demonstraţii cu roboţi, workshop-uri interactive şi concursuri destinate vizitatorilor de toate vârstele.

ULBS propune, ca în fiecare an, un concurs prin care intenţionează să stimuleze interesului tinerei generaţii pentru domeniile cultural, ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin diverse tehnici a modului în care rezultatele cercetării au avut şi au efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu.

Concursul „Sibiul cercetătorilor – ştiinţă, tehnologie şi cultură” îşi propune sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniile ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin tehnici vizuale a modului în care rezultatele diverselor cercetări şi experimente pot avea efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu.

Echipele de proiect vor avea ca sarcină realizarea unor proiecte inovative, ştiinţifice sau tehnice, cu caracter experimental – demonstrative, apoi realizarea unor filme care vor fi prezentate public pe pagina de Facebook a concursului unde vor fi vizualizate şi votate. Evaluarea şi punctarea proiectelor propuse va fi făcută cu respectarea următoarelor criterii prezentate şi în Regulamentul oficial al Concursului: caracterul aplicativ al proiectului propus; impactul proiectului asupra dezvoltării oraşului Sibiu şi îmbunătăţirii calităţii vieţii locuitorilor oraşului; modul de prezentare a proiectului în cadrul filmului; numărul de voturi (like-uri) primite pe pagina de Facebook dedicată concursului.

Tinerii de toate vârstele îţi pot găsi un domeniu în care să se implice Regulamentul incluzând trei secţiuni: „Inventatorul din mine”- Secţiunea concurs de experimente, „O zi din viaţa unui cercetător”- Secţiunea concurs de eseuri” şi „În lumea inventatorilor” – Secţiunea – concurs de desene”.

Până la data de 23 septembrie aşteptăm cât mai multe echipe formate din tineri elevi şi studenţi care să îşi pună imaginaţia la încercare, iar pasiunea acestora pentru ştiinţă şi cercetare să dea roade prin prezentarea publică a unor proiecte interesante, inedite şi provocatoare.

Rezultatele vor fi afişate în data de 25 septembrie 2019 pe site-ul http://cercetare.ulbsibiu.ro/nc.html şi pe pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorSibiu/, iar premiile deosebit de motivante vor fi acordate pentru fiecare concurs în funcţie de vârsta şi categoriile instituţiilor din care vor proveni concurenţii, facultate, liceu, gimnaziu.

Premierea va avea loc vineri 27 septembrie, la ora 15, în Aula Avram Iancu a ULBS în cadrul festivităţii care va deschide toate evenimentele care se vor desfăşura în cadrul Nopţii Cercetătorilor 2019.

Proiectul „Noaptea Cercetătorilor” se află pe agenda evenimentelor culturale finanţate de Consiliul Judeţean, Primăria Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, Ministerul Educaţiei Naţionale, iar ediţia 2018 se află pe agenda de finanţare a Comisiei Europene prin acţiunile Marie Sklodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.