Activitatea teatrală în Sibiu își are începutul pe la 1582, când a avut loc prima punere în scenă a momentului unei bătălii. Cu sprijinul asociației breslelor s-a construit în Piața Mare o scenă turnantă, o minune a tehnicii la acea vreme, care se putea roti și pe care se jucau ”Misterele Medievale”.
Începând cu 1756, spectacolele teatrale s-au desfășurat în casa baronului von Möringer, în prezent, Casă Albastră din Piața Mare.
În 1787, Martin Hochmeister, un tipograf și librar sas din Sibiu, a solicitat și a obținut cedarea clădirii Turnului Gros pentru a se amenaja acolo un teatru orășenesc, unul dintre puținele din Europa de la acea vreme. Sala teatrului a fost construită într-un an de zile, cheltuielile ridicându-se la 24.000 de florini.
În Teatrul din Turn cu loje din lemn de trandafir au început să se joace Shakespeare și Moliere, piese ale iluminaților, ale romanticilor germani, toate fiind consemnate în cronicile unui săptămânal teatral în limba germană, înființat în 1778.
După 1800 au început să apară, pe lângă repertoriul obișnuit, spectacole de teatru și muzică inspirate din viața cetății.
În vara anului 1868, trupa dramatică a lui Mihail Pascaly, avându-l ca sufleur pe Mihai Eminescu, aflată într-o ”excursie de propagandă artistică și națională prin Ardeal”, a sosit la Sibiu. A fost pentru prima dată când s-a jucat în limba română.
Trupa nu a trebuit să plătească taxe pentru sală, cu condiția să prezinte unele spectacole gratuite pentru cetățenii săraci ai orașului. Presa vremii consemnează că s-a jucat tot timpul cu casa închisă, la unele reprezentații fiind prezente și oficialitățile orașului. Numeroși spectatori au venit în costume naționale, din satele românești din apropiere.
Clădirea teatrului a primit, la 1876, o nouă fațadă, care dădea clădirii o notă monumentală distinctă. În această perioadă, spectacolele s-au ținut în sala Hotelului ”Împăratul Romanilor”. Sala redecorată în alb, roșu și auriu a fost inaugurată la 3 septembrie 1887, cu drama ”Faust”.
În 1949, un incendiu devastator a determinat autoritățile locale să mute sediul teatrului în incinta fostului cinematograf Apollo, locație în care funcționează și astăzi. Stagiunea a fost deschisă de spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, pus în scenă de Radu Stanca (n. 1920 — m. 1962).
Personalitate complexă, Radu Stanca, filogerman convins, a scris direct în limba germană și a tradus numeroase lucrări, și-a pus pecetea atât asupra teatrului, cât și asupra vieții culturale din Sibiu — fiindu-i cunoscută preocuparea din cadrul cercului literar, precum și creația poetică, dramatică și eseistică. În calitate de regizor, Radu Stanca a montat la Sibiu piese din repertoriul național și internațional până în 1961, când s-a transferat la Cluj.
Teatrul de Stat „Radu Stanca”, alături de Teatrul pentru copii și tineret ”Gong” și Filarmonica de Stat, au fost înființate în 1949. Secția germană a teatrului a fost deschisă în 1956, încercând să păstreze și să ducă mai departe o tradiție de peste 400 de ani.
Pornind de la tragedia greacă și ajungând la cel mai novator experiment al secolului XXI, Teatrul Național ”Radu Stanca” colaborează cu cei mai importanți regizori români și europeni: Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Rodrigo Garcia, Mihai Măniuțiu, Tompa Gabor, Alexandru Dabija, Claire Dancoisne, Radu Alexandru Nica, Robert Raponja, Masashiro Yasuda, Eugenio Barba, Zoltan Balazs și Levan Tzulaze.
În contextul acestor colaborări naționale și internaționale au fost realizate spectacole de mare valoare artistică, precum: ”Opinia publică” de Aurel Baranga, ”D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, ”Lulu” de Frank Wedekind, ”Hamlet” de William Shakespeare, ”Faust” de J. W. Goethe, ”Pescărușul” de A. P. Cehov, ”Othello” de W. Shakespeare, ”Idiotul” de F. M. Dostoievski, ”Așteptându-l pe Godot” de S. Beckett, ”Nunta lui Figaro” de Beaumarchais, ”Pilafuri și parfum de măgar” după ”Cartea celor 1001 nopți”, ”Anonimul venețian” de Giuseppe Berto, ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, ”Gaițele” de Al. Kirițescu, ”Cumnata lui Pantagruel” după scrierile lui Rabelais, ”Eu, Rodin” de Patrick Roegiers, ”Perșii” de Eschil, ”Rusalka” de Antonin Dvorak, ”Nora” de H. Ibsen, ”O poveste japoneză” de Chikamatsu Monzaemon, ”Călătoriile lui Guliver” de Jonathan Swift, ”Doamna de turtă dulce” după Neil Simon, ”Omul cel bun din Sîciuan” după B. Brecht.
Totodată, echipa teatrului sibian a fost invitată la cele mai importante festivaluri ale lumii, efectuând turnee la: Edinburgh, Avignon, Bruxelles, Roma, Tokyo, Seul, Sankt Petersburg, Moscova, Napoli, Paris, Merida, Liverpool, Londra, Budapesta, Tampere, Poznan, Varșovia, Koln, Freibourg, Barcelona, Lisabona, Porto, Cairo, Erevan, Tibilisi, Nitra, Atena, Salonic, Belgrad, Varna, Pecs, Lille, Tel Aviv și Sarajevo.
Teatrul Național ”Radu Stanca” a pus bazele Festivalului Internațional de Teatru, care în 2013 a aniversat 20 de ediții, Bursei de Spectacole de la Sibiu (singura din centrul și sud-estul Europei), școlii de teatru și a celei de management cultural din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu.
Spectacolele, regizorii și artiștii Teatrului Național ”Radu Stanca” au primit nenumărate premii naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii, spectacolul ”Othello” (2003), Premiul UNITER pentru debut, pentru regizorul Radu Alexandru Nica cu spectacolul ”Nora” (2005), Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, Ofelia Popii pentru rolul Mefisto din ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete (2008), premiul pentru cea mai bună dramaturgie, cel mai bun montaj (Mihai Măniuțiu) și cea mai bună actriță în rol principal (Mariana Mihu) la Festivalul de Teatru Clasic (Merida, Spania, 2008), unde a prezentat spectacolul ”Electra” după Sofocle și Euripide, premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul ExPonto (Ljubljana, Slovenia, 2008), unde a prezentat spectacolul ”Cumnata lui Pantagruel”, regia Silviu Purcărete.
În august 2009, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a înregistrat un succes fenomenal la Festivalul Internațional de la Edinburgh, unde a jucat cu casa închisă cinci reprezentații ale spectacolului ”Faust” în regia lui Silviu Purcărete. Cu această ocazie, actrița Ofelia Popii a primit premiul The Herald Angel pentru cea mai bună actriță. În 2011, aceeași actriță a fost premiată în cadrul Galei UNITER, pentru rolurile din spectacolul ”Felii” cu titlul de cea mai bună actriță într-un rol principal.
În cadrul Galei Premiilor Festivalului de Comedie de la București (2011), Nicu Mihoc a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, iar Dragoș Buhagiar premiul pentru cea mai bună scenografie, acordate pentru spectacolul ”Opinia publică”.
Spectacolul ”D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, a fost distins în 2012, cu patru premii, în cadrul Galei Comediei Românești: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie și premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.
În același an, regizorului Silviu Purcărete i-a fost decernat premiul Herald Angel pentru montarea spectacolului ”Călătoriile lui Gulliver” a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de la Edinburgh.
În 2013, Ioan Paraschiv, actorul Teatrului Național din Sibiu a fost desemnat cel mai bun actor, în cadrul secțiunii individual a celei de-a XVI-a ediții a Galei Tânărului Actor HOP.
Teatrul Național ”Radu Stanca” continuă și în 2014 seria spectacolelor montate de mari regizori români și europeni, propunând cel puțin 11 premiere, menite să promoveze excelența în artele spectacolului.
Astfel, regizorul Silviu Purcărete revine cu o adaptare a tragediei lui Sofocle, intitulată ”Oedip Rege” inițiat în colaborare cu Hans Dietrich Schmidt, profesor la Folkwang Universität der Künste și inițiatorul proiectului RUHR 2010 — Capitală Culturală Europeană. Spectacolul regizat de Silviu Purcărete va avea premiera în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc anul acesta în perioada 6-15 iunie.
Unul dintre cei mai provocatori regizori europeni ai momentului, Radu Afrim își face debutul în această toamnă la Sibiu, unde va monta două spectacole, atât la Secția Română a Naționalului sibian, cât și la Secția Germană.
Una dintre cele mai captivante producții din acest an va fi adaptarea propusă de regizorul luxemburghez Charles Muller pentru ”Marat/Sade”, o piesă revoluționară de Peter Weiss, câștigătoare a premiului Tony pentru cea mai bună piesă în 1966. Spectacolul va avea premiera în luna septembrie.
Regizorul Mihai Măniuțiu revine la Sibiu cu spectacolul ”Lecția” după Eugen Ionesco, premiera urmând să aibă loc cel mai probabil în deschiderea stagiunii 2014/2015.
Teatrul Național ”Radu Stanca” este continuatorul tradiției de aproape cinci secole de teatru în Sibiu și în regiune și, alături de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, a reușit performanța unică de a obține titlul de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu, în 2007.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.